Frankrijk
Je leest nu

Groen doen tijdens je wintersportvakantie. Vijf tips in Morzine, Franse Alpen

0
Blog

Groen doen tijdens je wintersportvakantie. Vijf tips in Morzine, Franse Alpen

Er is steeds meer aandacht voor duurzame vakanties. Ook de Franse plaats Morzine zet zich in voor het behoud van flora en fauna en zorgt dat de inkomsten aan de lokale bewoners toekomen. In dit persbericht een selectie van vijf tips om “groen te doen” tijdens een wintersportvakantie in Morzine.   

Overnachten bij Al & Kat 
Dat comfort en duurzaamheid prima samengaan bewijzen Al en Kat. Alikats is het initiatief van Kat en haar man Al. Zij bieden logies in verschillende comfortabele chalets aan. Alle chalets van Al en Kat maken alleen gebruik van groene energie. Een aantal chalets is voorzien van een warmtepomp. Verder kookt Kat met lokale producten, recyclen en composteren ze uiteraard, en zijn alle schoonmaak- en toiletproducten organisch en vrij van chemicaliën. Alikats stimuleert het reizen per trein door gratis transfers per elektrische auto van- en naar Geneve aan te bieden.  
Meer informatie – Alikats 

Groene winst: Na het vervoer heeft accommodatie met 35% de grootste CO2 voetafdruk. Door te kiezen voor een duurzame accommodatie beperk je niet alleen CO2 uitstoot, maar ook je afval en steun je de lokale economie. 

Lokale producten in een paar klikken  
Zin in lokale producten, maar geen zin in gedoe? Mooi! In Morzine hebben verschillende producenten zich verenigd doordat ze vanwege Corona niet meer op de markt konden staan. Zo kun je bijvoorbeeld online boodschappen bestellen. Alles is lokaal en biologisch en er is volop keus. Van honing, jam en appelsap tot eieren, kaas, groenten en fruit. Je kunt er vervolgens voor kiezen om je producten direct bij de producent af te halen. Een leuke manier om erachter te komen waar je product vandaan komt en hoe ’t wordt gemaakt! Geen zin om alle producenten af te gaan: een andere mogelijkheid is om alle boodschappen op één plek op te halen. Makkelijk, praktisch en lekker!  
Meer informatie – lokale producten bestellen 

Groene winst: korter wordt de keten niet, je levert gegarandeerd een bijdrage aan de lokale economie.  

Splitboarden vanuit Morzine   
Splitboard is een combinatie van toerskiën en snowboarden en geschikt voor de gevorderde snowboarder. Bij toerskiën loop je met speciale ski’s met daaronder zogenaamde vellen naar boven zodat je niet wegglijdt. Door de ski’s aan elkaar vast te maken transformeert je toerski in een snowboard. Perfect voor een off piste ervaring. Vanuit Morzine kun je meerdaagse tochten met een gids maken waarbij je overnacht in refuges (berghutjes). 
Meer informatie – Splitboard  

Toerskiën bij volle maan 
Eén keer per maand, bij volle maan, organiseert het VVV van Morzine een toerskitocht naar een refuge (een berghutje). In de knusse berghut bij knapperend haardvuur geniet je van een eenvoudig diner van lokale producten. Dankzij de aanwijzingen van de gids en je hoofdlampje vind je je weg terug naar het dorp. Geen toerski’s in je bezit? Geen probleem, je huurt deze bij één van de winkels in het dorp. Meer informatie via het VVV van Morzine.               

Groene winst: De klimaatimpact van wintersporten is relatief hoog door het energieverbruik van de liften. Door te kiezen voor activiteiten in de bergen waarbij je geen gebruik maakt van liften, spaar je energieverbruik – en geld! – uit. 

Comfortabel en duurzaam per trein naar de wintersport  
Vanuit Nederland reis je in ongeveer acht uur naar Morzine met de trein. Wanneer je precies drie maanden voor vertrek een ticket voor Thalys reserveert dan betaal je € 35,- (Amsterdam – Parijs). Kinderen tot twaalf jaar betalen een vaste prijs van 
€ 15,-. Vanuit Parijs kun je elke twee uur een TGV naar Genève nemen. Een ticket (enkele reis) is er vanaf € 29,-. De duur van de transfer vanuit Genève naar Morzine is ongeveer een uur. Alikats (zie tip 1) vervoert je gratis en per elektrische auto. In Morzine is openbaar vervoer gratis waardoor je geen auto nodig hebt ter plaatse.                                                           

Groene winst: Reizen per trein is de meest milieu vriendelijke manier van reizen, het levert zelfs zeven tot elf keer minder uitstoot op ten opzichte van vliegen. Alleen wandelen of fietsen is nog milieubewuster.  

Overige informatie

Toerisme en natuurbehoud in Morzine 
Morzine zet zich in om natuurbehoud en de komst van toeristen hand in hand te laten gaan. Samen met de nationale Franse boswachterij zette het dorp een bosproject en planten ze inheemse bomen. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van zonnepanelen in het gebied. De vereniging Montagne Verte zet zich in voor meer bewustwording met betrekking tot de natuur in de bergen. Dit doen ze bijvoorbeeld door mountain cleanup wandelingen te organiseren.  

Over het dorpje Morzine  
Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt 3.000 inwoners. Het dorp ligt in het skigebied 
Portes du Soleil. www.morzine-avoriaz.com  

Maatregelen Covid-19
Afstand houden en minder fysiek contact lost zich tijdens een wintesportvakantie deels vanzelf op. Door het dragen van handschoenen en sjaals en doordat je je in de buitenlucht bevindt is er weinig kans dat je het virus overdraagt. Logeeradressen hebben hun annuleringsvoorwaarden versoepeld. Aangezien de ontwikkelingen rond het virus continue veranderen vind je via DEZE LINK de meest actuele status.

Fotocredits:
Logeeradres Alikats – ©Alikats
Toerskiën bij volle maan – ©SamIngles
Lokale producten – ©MartineJongbloed
Bergdorp Morzine –  ©OTMorzine
Sporen in de sneeuw – ©OTMorzine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *